Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​

ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2012, 11:14:AM

Give our kids a better deal

 

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទំនង​ជា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​វា​ធ្វើអោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ប៉ុ​នែ្ត ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​របស់​​សហរដ្ឋអាមេរិក​រក​ឃើញថា ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​អ្វី​ដែល​គេ​បាន​រកឃើញ​​កាលពី​ពេល​មុន​នោះ​ទេ​។​

​ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អាមេរិក​នេះ បាន​សិក្សា​ទៅលើ​មនុស្ស​ជាង​២០០.០០០​នាក់​អស់​រយៈពេល​ជិត​៣៨​ឆ្នាំ ហើយ​បាន​រកឃើញថា​ការផឹក​​ជា​ទៀងទាត់​ភេសជ្ជដែល​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់​បន្ថែម​ស្ករ​នោះ បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​១៣​ភាគរយ​ទៅ​លើ​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ពពុះ​និង​ភេសជ្ជកូកាកូឡា​គឺ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់  ប៉ុន្តែ ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​​ផ្លែឈើ​វិញ​មិនមែន​ជា​កត្កា​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​នោះទេ នេះ​បើ​យោង​តាម​ក្រុម​អ្នកសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​៕

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

Sanofi Pasteur៖​ការសាកល្បង​វ៉ាក់សាំង ជម្ងឺគ្រុនឈាម​បង្ហាញ​ភាព​ស័ក្តិសិទ្ធិ​ (ថ្ងៃទី 11 កក្កដា 2014)

ការផ្ទុះ​វីរុស្ស​Ebola បង្ក​កា​រីក​រាលដាល​ខ្លាំង​រហូត​ដល់​មិន​អាច​គ្រប់គ្រង​បាន​នៅ​អាហ្វ្រិក​ខាងលិច​ (ថ្ងៃទី 25 មិថុនា 2014)

ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​អាច​បំបាត់​ក្លិន​ខ្ទឹម​ក្នុង​មាត់​ (ថ្ងៃទី 21 មិថុនា 2014)

កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជួយ​បញ្ឈប់​បញ្ហា​ពុក​ធ្មេញ​ (ថ្ងៃទី 11 មិថុនា 2014)

ថ្នាំ​គ្រាប់​ជាតិ​ប៉េង​បោះ​ដែល​អាច​បង្កើន​លំហូរ​ឈាម​៥០​ភាគរយ​នៅក្នុង​អ្នក​ជម្ងឺ​ដែល​មាន​បញ្ហា​បេះដូង​ (ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2014)

ដុំ​សាច់​ទម្ងន់​១៣,៦​គីឡូក្រាម​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​ចេញពី​ស្បូន​របស់​ស្ត្រី​ឥណ្ឌា​ម្នាក់​ (ថ្ងៃទី 9 មិថុនា 2014)

បរិភោគ​ផ្លែឈើ​និង​បន្លែ​អាច​កាត់បន្ថយ​ការកើត​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​ (ថ្ងៃទី 10 ឧសភា 2014)

សមាសធាតុ​គន្លឹះ​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​អាច​បង្កើន​ចំនួន​មេជី​វិត​ឈ្មោល​បាន ៧០ % (ថ្ងៃទី 6 ឧសភា 2014)

អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​រកឃើញ​ថា "​ការព្យាបាល​យក​លំនាំ​តាម​ខ្មោចឆៅ​" អាចជួយ​ឲ្យ​មនុស្ស​ក្មេង​ជាង​វ័យ​ (ថ្ងៃទី 5 ឧសភា 2014)

អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ផ្តល់​ផលប្រយោជន៍​ដល់​អ្នក​មាន​ជំងឺ​បេះដូង (ថ្ងៃទី 1 ឧសភា 2014)