Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​

ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2012, 11:14:AM

Give our kids a better deal

 

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទំនង​ជា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​វា​ធ្វើអោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ប៉ុ​នែ្ត ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​របស់​​សហរដ្ឋអាមេរិក​រក​ឃើញថា ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​អ្វី​ដែល​គេ​បាន​រកឃើញ​​កាលពី​ពេល​មុន​នោះ​ទេ​។​

​ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អាមេរិក​នេះ បាន​សិក្សា​ទៅលើ​មនុស្ស​ជាង​២០០.០០០​នាក់​អស់​រយៈពេល​ជិត​៣៨​ឆ្នាំ ហើយ​បាន​រកឃើញថា​ការផឹក​​ជា​ទៀងទាត់​ភេសជ្ជដែល​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់​បន្ថែម​ស្ករ​នោះ បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​១៣​ភាគរយ​ទៅ​លើ​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ពពុះ​និង​ភេសជ្ជកូកាកូឡា​គឺ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់  ប៉ុន្តែ ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​​ផ្លែឈើ​វិញ​មិនមែន​ជា​កត្កា​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​នោះទេ នេះ​បើ​យោង​តាម​ក្រុម​អ្នកសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​៕

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

វីរុស​អ៊ី​បូ​ឡា​ដ៏​កាច​សាហាវ "​អាច​រីក​រាលដាល​ទូទាំង​សកលលោក​" បន្ទាប់ពី​យន្តហោះ​បាន​នាំ​វា​ទៅ​ប្រទេស​នី​ហ្សេ​រី​យ៉ា​ (ថ្ងៃទី 28 កក្កដា 2014)

​ការសិក្សា​ថ្មី​បង្ហាញថា ដេក​៧​ម៉ោង​គឺ​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​សុខភាព (ថ្ងៃទី 24 កក្កដា 2014)

ស្រោមអនាម័យ​ដំបូង​បង្កើតឡើង​ដើម្បី​សម្លាប់​វីរុស​ហ៊ី​វ "​អាច​នឹង​រក​ទិញ​បាន​ក្នុង​រយៈពេល​ប៉ុន្មាន​ខែ​ខាងមុខ​" (ថ្ងៃទី 22 កក្កដា 2014)

ការសិក្សា​បង្ហាញថា មនុស្ស​ដែល​ផ្ទុក​ហ៊ី​វ អាច​មាន​អាយុ​វែង​ជាង​មុន​ (ថ្ងៃទី 21 កក្កដា 2014)

បរិភោគសណ្តែកដី និងគ្រាប់ស្វាយចន្ទី រាល់ថ្ងៃ​ជួយ​កាត់បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​ជ​ងឺ​បេះ​ដូង​បាន​១​ភាគ​៣ (ថ្ងៃទី 17 កក្កដា 2014)

ដេក​តិច​ធ្វើ​ឲ្យ​ខួរក្បាល​ឆាប់​ចាស់​ (ថ្ងៃទី 15 កក្កដា 2014)

Sanofi Pasteur៖​ការសាកល្បង​វ៉ាក់សាំង ជម្ងឺគ្រុនឈាម​បង្ហាញ​ភាព​ស័ក្តិសិទ្ធិ​ (ថ្ងៃទី 11 កក្កដា 2014)

ការផ្ទុះ​វីរុស្ស​Ebola បង្ក​កា​រីក​រាលដាល​ខ្លាំង​រហូត​ដល់​មិន​អាច​គ្រប់គ្រង​បាន​នៅ​អាហ្វ្រិក​ខាងលិច​ (ថ្ងៃទី 25 មិថុនា 2014)

ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​អាច​បំបាត់​ក្លិន​ខ្ទឹម​ក្នុង​មាត់​ (ថ្ងៃទី 21 មិថុនា 2014)

កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជួយ​បញ្ឈប់​បញ្ហា​ពុក​ធ្មេញ​ (ថ្ងៃទី 11 មិថុនា 2014)