ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​ | CEN: World News
Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​

ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2012, 11:14:AM

Give our kids a better deal

 

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទំនង​ជា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​វា​ធ្វើអោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ប៉ុ​នែ្ត ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​របស់​​សហរដ្ឋអាមេរិក​រក​ឃើញថា ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​អ្វី​ដែល​គេ​បាន​រកឃើញ​​កាលពី​ពេល​មុន​នោះ​ទេ​។​

​ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អាមេរិក​នេះ បាន​សិក្សា​ទៅលើ​មនុស្ស​ជាង​២០០.០០០​នាក់​អស់​រយៈពេល​ជិត​៣៨​ឆ្នាំ ហើយ​បាន​រកឃើញថា​ការផឹក​​ជា​ទៀងទាត់​ភេសជ្ជដែល​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់​បន្ថែម​ស្ករ​នោះ បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​១៣​ភាគរយ​ទៅ​លើ​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ពពុះ​និង​ភេសជ្ជកូកាកូឡា​គឺ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់  ប៉ុន្តែ ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​​ផ្លែឈើ​វិញ​មិនមែន​ជា​កត្កា​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​នោះទេ នេះ​បើ​យោង​តាម​ក្រុម​អ្នកសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​៕

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

អសកម្មភាព ស្លាប់​លឿន​ជាង​មនុស្ស​ធា​ត់​ (ថ្ងៃទី 15 មករា 2015)

​ការបរិភោគ​អាហារ​សរសៃ​អាចជួយ​ឲ្យ​មាន​សុខភាព​ល្អ​និង​អាយុ​វែង (ថ្ងៃទី 13 មករា 2015)

ការសិក្សា​បង្ហាញ​ថា​មនុស្ស​ធាត់​ខ្លាំង​មាន​សុខភាព​អាក្រក់​ជាង​មនុស្ស​ដែល​ស្គម​ (ថ្ងៃទី 9 មករា 2015)

បរិភោគ​ផែ្ល​ប័រមួយ​ក្នុង​មួយថ្ងៃជួ​យ​កាត់បន្ថយ​ជា​តិខ្លាញ់​និង​ការ​ប្រឈម​ចំពោះការ​គាំ​បេះដូង​ (ថ្ងៃទី 8 មករា 2015)

ក្មេងប្រុស​ឆ្លង​ជំងឺអេបូ​ឡា​ដំបូងដោយ​ការ​លេង​នៅ​កន្លែង​ដើម​ឈើដែល​មាន​សត្វ​ប្រចៀវ​រស់នៅ​ (ថ្ងៃទី 31 ធ្នូ 2014)

ការសិក្សា​បង្ហាញថា ការទទួល​ទាន​បន្លែ​ច្រើន​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​ក្នុង​ការកើត​ជំងឺមហារីក​ក្រពះ​ចំពោះ​បុរសៗ​ (ថ្ងៃទី 30 ធ្នូ 2014)

​វ៉ាក់សាំង​អេ​បូ​ឡា​ដំបូងបង្អស់​មាន​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​ការប្រើប្រាស់​ចំពោះ​មនុស្ស​ (ថ្ងៃទី 23 ធ្នូ 2014)

ក្រុម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ព្រមាន​ថា ផឹក​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ហ្គាស​ចំនួន​២​កំប៉ុង​ក្នុង​១​ថ្ងៃ នាំ​ឲ្យ​កើន​សម្ពាធ​ឈាម (ថ្ងៃទី 9 ធ្នូ 2014)

WHO៖​ចំនួន​មនុស្ស​ស្លាប់​ដោយ​អេ​បូឡា​នៅ​លើ​ពិភពលោក​ឡើងដល់​៥.៦៨៩​នាក់​ (ថ្ងៃទី 27 វិច្ឆិកា 2014)

ទឹកដោះគោរ​ជូរ​អាចជួយ​ទប់ស្កាត់​ការកើត​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ (ថ្ងៃទី 26 វិច្ឆិកា 2014)