Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ទទួលទាន​ត្រី និង​គ្រាប់​ធុញ្ញ​ជាតិ​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង​ធ្ងន់ធ្ងរ

ថ្ងៃទី 3 ឧសភា 2012, 03:12:PM

Give our kids a better deal

 
​យោងតាម​ការសិក្សា​មួយ​ចេញផ្សាយ​លើ​វេប​សាយ​ទស្សនា​វ​ដ្តី​សុខភាព​អាមេរិក Neurology កាលពី​ថ្ងៃ​ពុធ​បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ការទទួល​ទាន​ចំណីអាហារ​ដែល​ផ្ទុក​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-3 ដូចជា​ត្រី ទឹក​សាឡា​ត់ និង គ្រាប់​ធុញ្ញ​ជាតិ អាច​បន្ថយ​កំរិត​ប្រូ​តេ​អ៊ីន​ក្នុង​ឈាម​ដែល​ពាក់ព័ន្ធ​និង​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង​ធ្ងន់ធ្ងរ (Alzheimer's) និង​បញ្ហា​ការចងចាំ​ជាច្រើន។​

​ពាក់ព័ន្ធ​និង​ការសិក្សា​នេះ មនុស្ស​ចំនួន ១.២១៩ នាក់​អាយុ​ច្រើនជាង ៦៥ ឆ្នាំ ដែល​ពុំមាន​កើត​អាកា​រៈ​រវើរវាយ បានផ្តល់​នូវ​ព័ត៌មាន​អំពី​របប​អាហារ​របស់​ពួកគេ​សម្រាប់​រយៈពេល​ជា​មធ្យម ១,២ ឆ្នាំ មុនពេល​ឈាម​របស់​ពួកគេ​ត្រូវបានធ្វើ​តេស្ត៍​រកមើល​ប្រូតេអ៊ីន Beta-amyloid។ ពួក​អ្នកស្រាវជ្រាវ​ក៏បាន​ពិនិត្យមើល​យ៉ាង​ពិសេស​ទៅលើ​ជីវជាតិ​ទ្រទ្រង់​រាងកាយ មានដូចជា អាស៊ីត​ខ្លាញ់​សូ​លុយ​ស្យ៉ុ​ង​, អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-3, និង អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-6, អាស៊ីត​ខ្លាញ់​គ្មាន​សូ​លុយ​ស្យ៉ុ​ង​, វីតាមីន E, វីតាមីន C, វីតាមីន B12, អាស៊ីត Folate និង វីតាមីន D។​

​ការសិក្សា​នេះ​បាន​រកឃើញថា មនុស្ស​ដែល​ទទួលទាន​ត្រី​សម្បូរ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-3 កាន់តែច្រើន កំរិត​ប្រូតេអ៊ីន Beta-amyloid ក្នុង​ឈាម​ក៏​កាន់តែ​ថយចុះ​ដែរ។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ Omega-3 ចំនួន​មួយ​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​គឺមាន​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ការថយចុះ​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន Beta-amyloid ក្នុង​ឈាម​បាន ២០ ទៅ ៣០ ភាគរយ។ សារធាតុ​បំប៉ន​រាងកាយ​ផ្សេងទៀត​មិនមាន​ជាប់​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ការថយចុះ​កំរិត​ប្រូតេអ៊ីន Beta-amyloid ក្នុង​ឈាម​នោះទេ​នៅក្នុង​ការសិក្សា​នេះ៕ R

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

ការផ្ទុះ​វីរុស្ស​Ebola បង្ក​កា​រីក​រាលដាល​ខ្លាំង​រហូត​ដល់​មិន​អាច​គ្រប់គ្រង​បាន​នៅ​អាហ្វ្រិក​ខាងលិច​ (ថ្ងៃទី 25 មិថុនា 2014)

ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​អាច​បំបាត់​ក្លិន​ខ្ទឹម​ក្នុង​មាត់​ (ថ្ងៃទី 21 មិថុនា 2014)

កាហ្វេ​ខ្មៅ​ជួយ​បញ្ឈប់​បញ្ហា​ពុក​ធ្មេញ​ (ថ្ងៃទី 11 មិថុនា 2014)

ថ្នាំ​គ្រាប់​ជាតិ​ប៉េង​បោះ​ដែល​អាច​បង្កើន​លំហូរ​ឈាម​៥០​ភាគរយ​នៅក្នុង​អ្នក​ជម្ងឺ​ដែល​មាន​បញ្ហា​បេះដូង​ (ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2014)

ដុំ​សាច់​ទម្ងន់​១៣,៦​គីឡូក្រាម​ត្រូវ​បាន​គេ​យក​ចេញពី​ស្បូន​របស់​ស្ត្រី​ឥណ្ឌា​ម្នាក់​ (ថ្ងៃទី 9 មិថុនា 2014)

បរិភោគ​ផ្លែឈើ​និង​បន្លែ​អាច​កាត់បន្ថយ​ការកើត​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​ (ថ្ងៃទី 10 ឧសភា 2014)

សមាសធាតុ​គន្លឹះ​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​អាច​បង្កើន​ចំនួន​មេជី​វិត​ឈ្មោល​បាន ៧០ % (ថ្ងៃទី 6 ឧសភា 2014)

អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​រកឃើញ​ថា "​ការព្យាបាល​យក​លំនាំ​តាម​ខ្មោចឆៅ​" អាចជួយ​ឲ្យ​មនុស្ស​ក្មេង​ជាង​វ័យ​ (ថ្ងៃទី 5 ឧសភា 2014)

អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ផ្តល់​ផលប្រយោជន៍​ដល់​អ្នក​មាន​ជំងឺ​បេះដូង (ថ្ងៃទី 1 ឧសភា 2014)

ផឹក​កាហ្វេ​កាន់តែច្រើន កាន់តែ​កាត់បន្ថយ​ការ​ប្រឈម​ការកើត​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ (ថ្ងៃទី 25 មេសា 2014)