ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​ | CEN: World News
Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​

ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2012, 11:14:AM

Give our kids a better deal

 

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទំនង​ជា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​វា​ធ្វើអោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ប៉ុ​នែ្ត ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​របស់​​សហរដ្ឋអាមេរិក​រក​ឃើញថា ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​អ្វី​ដែល​គេ​បាន​រកឃើញ​​កាលពី​ពេល​មុន​នោះ​ទេ​។​

​ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អាមេរិក​នេះ បាន​សិក្សា​ទៅលើ​មនុស្ស​ជាង​២០០.០០០​នាក់​អស់​រយៈពេល​ជិត​៣៨​ឆ្នាំ ហើយ​បាន​រកឃើញថា​ការផឹក​​ជា​ទៀងទាត់​ភេសជ្ជដែល​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់​បន្ថែម​ស្ករ​នោះ បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​១៣​ភាគរយ​ទៅ​លើ​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ពពុះ​និង​ភេសជ្ជកូកាកូឡា​គឺ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់  ប៉ុន្តែ ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​​ផ្លែឈើ​វិញ​មិនមែន​ជា​កត្កា​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​នោះទេ នេះ​បើ​យោង​តាម​ក្រុម​អ្នកសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​៕

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

បុរស​ទាំងឡាយ​ត្រៀម​ទទួល​...​ថ្នាំ​ពន្យារកំណើត​ (ថ្ងៃទី 5 មេសា 2016)

នំប៉័ង​ស្វាយ -​ចម្លែក​តែ​ល្អ​សំរាប់​សុខភាព​ (ថ្ងៃទី 29 មីនា 2016)

របកគំហើញ​លោតផ្លោះ​ ក្នុងការស្រាវជ្រាវ​ដើម្បី​ព្យាបាល​រោគ​មហារីក​រាលដាល (ថ្ងៃទី 5 មីនា 2016)

មាស​អាច​ព្យាបាល​ជំងឺមហារីក​បាន​សះស្បើយ​ទាំងស្រុង​ (ថ្ងៃទី 24 កុម្ភៈ 2016)

ល្បិច​ព្យាបាល​ស្លាក់ឆ្អឹងត្រី​យ៉ាង​ប្រសិទ្ធភាព​ (ថ្ងៃទី 19 កុម្ភៈ 2016)

ក្តីសង្ឃឹម​អំពី​វ៉ាក់សាំង​ទប់ស្កាត់​លើសឈាម​ (ថ្ងៃទី 15 កុម្ភៈ 2016)

ព្យុះ​ព្រះអាទិត្យ​មានឥទ្ធិពល​បែបណា​មកលើ​សុខភាព​មនុស្ស ? (ថ្ងៃទី 12 កុម្ភៈ 2016)

បណ្តុះ​ភ្ជាប់​នឹង​ឆ្អឹង​ម្រា​មដៃ​ទី​តានី​ញ៉ូ​ម​លើកដំបូង​លើ​ពិភពលោក ទទួលបាន​ជោគជ័យ (ថ្ងៃទី 28 មករា 2016)

ថ្នាំ​ចាក់​ធ្វើ​ឲ្យ​កោសិកា​មហារីក​បញ្ចេញ​ពន្លឺ​ (ថ្ងៃទី 9 មករា 2016)

ជឿ​ទេ​! ផឹកទឹក​៣​លីត្រ​ក្នុង​១​ថ្ងៃ ធ្វើ​ឲ្យ​ក្មេង​ជាង​អាយុ​...១០ ឆ្នាំ​ (ថ្ងៃទី 12 ធ្នូ 2015)