ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​ | CEN: World News
Cen-logo

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រ

ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ដូច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ភេសជ្ជទេ​

ថ្ងៃទី 10 មិថុនា 2012, 11:14:AM

Give our kids a better deal

 

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ទំនង​ជា​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដោយ​វា​ធ្វើអោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ប៉ុ​នែ្ត ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​មួយ​របស់​​សហរដ្ឋអាមេរិក​រក​ឃើញថា ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ គឺ​មិន​បង្ក​អោយ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​អ្វី​ដែល​គេ​បាន​រកឃើញ​​កាលពី​ពេល​មុន​នោះ​ទេ​។​

​ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អាមេរិក​នេះ បាន​សិក្សា​ទៅលើ​មនុស្ស​ជាង​២០០.០០០​នាក់​អស់​រយៈពេល​ជិត​៣៨​ឆ្នាំ ហើយ​បាន​រកឃើញថា​ការផឹក​​ជា​ទៀងទាត់​ភេសជ្ជដែល​ត្រូវបាន​គេ​ដាក់​បន្ថែម​ស្ករ​នោះ បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​១៣​ភាគរយ​ទៅ​លើ​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ភេសជ្ជ​ដែលមាន​ជាតិ​ពពុះ​និង​ភេសជ្ជកូកាកូឡា​គឺ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់  ប៉ុន្តែ ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​​ផ្លែឈើ​វិញ​មិនមែន​ជា​កត្កា​ដែល​នាំ​អោយ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​នោះទេ នេះ​បើ​យោង​តាម​ក្រុម​អ្នកសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​នេះ​៕

សុខភាព និងវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត

ព្យុះ​ព្រះអាទិត្យ​មានឥទ្ធិពល​បែបណា​មកលើ​សុខភាព​មនុស្ស ? (ថ្ងៃទី 12 កុម្ភៈ 2016)

បណ្តុះ​ភ្ជាប់​នឹង​ឆ្អឹង​ម្រា​មដៃ​ទី​តានី​ញ៉ូ​ម​លើកដំបូង​លើ​ពិភពលោក ទទួលបាន​ជោគជ័យ (ថ្ងៃទី 28 មករា 2016)

ថ្នាំ​ចាក់​ធ្វើ​ឲ្យ​កោសិកា​មហារីក​បញ្ចេញ​ពន្លឺ​ (ថ្ងៃទី 9 មករា 2016)

ជឿ​ទេ​! ផឹកទឹក​៣​លីត្រ​ក្នុង​១​ថ្ងៃ ធ្វើ​ឲ្យ​ក្មេង​ជាង​អាយុ​...១០ ឆ្នាំ​ (ថ្ងៃទី 12 ធ្នូ 2015)

ពិភពលោក​ពេលនេះ​មាន​ស្រោមអនាម័យ​វ័យឆ្លាត​ហើយ​ (ថ្ងៃទី 30 មិថុនា 2015)

អាចព្យាករណ៍ពេលវេលា​ស្លាប់របស់មនុស្ស ? (ថ្ងៃទី 24 ឧសភា 2015)

វិធី​ព្យាបាល​ជំនួស​អ័រម៉ូន​ធ្វើ​ឲ្យ​កើន​ហានិភ័យ​មហារីក​សុដន់​នៅ​ស្ត្រី​ (ថ្ងៃទី 24 ឧសភា 2015)

រុស្ស៊ីៈ ជោគជ័យ​ក្នុងការ​បង្កើត "​ស៊ីម៉ងត៍​ឆ្អឹង​" ជំនួស​ឲ្យ​ឆ្អឹង​មនុស្ស​ (ថ្ងៃទី 22 ឧសភា 2015)

សំណុំ​ឧបករណ៍​ស្វ័យ​ធ្វើតេស្ត​រក HIV មាន​កំរិត​ប្រាកដប្រជា​ដល់​ទៅជិត ១០០% ត្រូវបាន​ដាក់លក់​ (ថ្ងៃទី 21 ឧសភា 2015)

ការសិក្សា​បាន​រកឃើញថា​កាហ្វេ​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កំរិត​ប្រឈម​នៃ​ការកើតមាន​ជំងឺមហារីក​ថ្លើម​ (ថ្ងៃទី 9 មេសា 2015)